• Meniu
  • Meniu

Visoca

Visoca

Satul Visoca se află într-o zonă pitorească, populată din cele mai vechi timpuri, lângă unul dintre cele mai mari dealuri din Câmpia Sorocii, la doar 10 km de Rudi, una dintre cele mai cunoscute şi vizitate atracții turistice din raion.

Prima atestare documentară a localității este de la 10 mai 1439. Se ştie că denumirea veche a localității a fost Valea Fetei. Denumirea Visoca probabil provine de la cuvântul slav „высокий», care se trage de la cea mai mare înălțime din preajma localității – Dealul Geamăn, sau Dealul Visoca, cu o înălțime de 330 m deasupra nivelului mării, situându-se astfel pe locul 5 printre cele mai înalte culmi din Republica Moldova. Tot aici este şi „Pădurea vie” – o geană de pădure rămăşiță a codrilor de stejar de altă dată.

Biserica satului cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită în 1803 din lemn, iar în anul 1826 este reconstruită în piatră de monahul Monomant de la mănăstirea Neamț.

EXCURSII ŞI VIZITE LOCALE

  1. La vatra medievală cu biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, cu plimbări prin mahalalele vechi (Vâlcica poştei, Delnița, La poartă, Hârtop, Murzacu);
  2. locurile pitoreşti, cum ar fi „Pădurea vie”, „Valea Fundacului”, „La Sărături”, „Pelinia”,„Petrei”, „Valea Fetei”, dealul „Geamăna”, movilele de calcar din „Valea pietrelor”, râul Căinari cu râulețele Fetei şi Curecheriei.

Accesul se face pe drumurile R9 şi L99 la nord-vest de Soroca, 43 km, de la Chişinău – 208 km.

Sursa: http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/library/climate_environment_energy/ghidul-turistic-al-raionului-soroca.html

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.