• Meniu
  • Meniu
DIGITAL CAMERA

Vărăncău

Vărăncău

Satul Vărăncău, actualmente centru de comună, este amplasat în apropierea unei cotituri frumoase a Nistrului, de unde se deschid privelişti panoramice excepționale. Se zice că satul apare în documente prin anul 1607 (20 februarie), dar conform altor surse acesta este chiar mai vechi, din 1580. Pe parcursul istoriei, denumirea localității s-a schimbat de la Voroncăuți, Vărăncăul Vechi la denumirea actuală.

Satul Vărăncău făcea parte din moşiile care au fost date mănăstirii Golia din Iaşi, conform datelor recensământului din anul 1772. După formarea județului Soroca, în 1837 satul Vărăncău devine centru de voloste, unde intrau şi satele Slobozia-Vărăncău, Cereşnovăț, Vasilcău, Trifăuți, Dubna, Stoicani, Racovăț, Nimereuca.

Biserica satului cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost atestată în anul 1789. Din componența comunei fac parte satele Slobozia Vărăncău şi Slobozia-Cremene.

Satul Slobozia Vărăncău, sau cum pe vremuri mai era numit şi Voroncoul Nou, apare în documente la 26 decembrie 1630, ca o aşezare a unor familii din satul vecin. Prima biserică din sat se presupune că a fost ridicată din lemn în 1795.

Satul Slobozia-Cremene a fost întemeiat în anul 1859 cu denumirea Cremina, însă după o inundație din 1932 alte noi familii din satele vecine se strămută aici formând Satul Nou, sau Slobozia-Cremene, primind din partea administrației de atunci câte 10 ari de pământ.

EXCURSII ŞI Vizite LOCALE

  1. La vatra medievală,  cu  vizitarea bisericii vechi „Adormirea Maicii Domnului” în polişa (centru satului), plimbare prin măhalele vechi – La Guriță, La Fodică, La pârău, La Topolinschi;
  2. Plimbare pentru explorarea văilor  pitoreşti de pe malul Nistrului, (La odaie, Pe holm, La plopi, La Olița) cu popas eventual la unul din izvoarele satului (din deal la ieşirea din sat, la Stici, de la Liță, de la secrii, de la Arion). Izvorul de la intrarea în sat are o apă cu mineralizare sporită şi o componentă mare a ionilor de radon. Este monument protejat de stat;
  3. excursie la ferma de ovine şi caprine de rasă.

Accesul se face parcurgând drumul de la Soroca – 28 km, de la Chişinău – 150 km.

Sursa: http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/library/climate_environment_energy/ghidul-turistic-al-raionului-soroca.html

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.