• Meniu
  • Meniu

Turismul rural impulsionează businessul de la sate

Daca hotelurile confortabile, dar impersonale, va lasă senzația că lipsește ceva, poate e cazul să încercați o altă abordare. Dacă reușiți să priviți dincolo de cele doua opțiuni clasice – „la mare“ sau „la munte“ –, se deschid o mulțime de noi posibilități. Una dintre ele este evadarea la țară pentru câteva zile.

Ce-ați zice de o vacanță în nordul Republicii Moldova? Soroca este un punct de maximă atracție, dar nu despre oraș e vorba aici, ci despre acele minunate sate din jur, locuite cândva de strămoșii noștri. E o regiune care a păstrat mult din peisajul autentic de odinioară, într-o asemenea măsură încât a devenit, pentru mulți vizitatori și cercetători, extrem de interesantă atât prin natura, cât și prin cultura locului. Un peisaj odihnitor de coline, sute de hectare de pajiști înflorite – care în Europa Occidentala aproape că au dispărut –, păduri tocmai bune pentru o plimbare tihnită, biserici fortificate, vestigii ale unor cetăți medievale… există o mulțime de locuri și lucruri de văzut, de făcut, de descoperit. Și mai există gazde prietenoase, case care păstrează atmosfera tradițională a locului (și în care nota de farmec arhaic nu exclude confortul), bucate bune si îmbelșugate (așa, ca-n Moldova), obiceiuri vechi încă vii, povești și legende din istoria îndepărtată, amintiri din istoria mai recenta…

Așa ceva merita cu prisosință păstrat de altfel, pentru a și conserva calitățile unice ale acestei regiuni. Regiunea e într-adevăr remarcabilă și să ne facă sa vrem s-o vedem cu ochii noștri. În ultimii ani, ținutul s-a deschis spre lume fără a-și dilua farmecul; casele și-au sporit confortul fără a-și pierde specificul; produsele tradiționale locale, precum gemurile și brânzeturile, au devenit mai răspândite fără a intra totuși în producție de masa. Cu alte cuvinte, s-a păstrat mult din culoarea locală, menținându-se farmecul unic al acestor așezări și, în același timp, făcându-l accesibil unui număr mai mare de iubitori ai descoperirilor. Nu e de mirare ca turiștii din Europa vin, in fiecare an, sa caute găzduire aici, ca să guste toate aceste încântări. Evident, e loc si pentru noi. Toate lucrurile frumoase care ne așteaptă acolo existau de mult, dar era nevoie sa fie aduse la cunoștință și puse la îndemâna celor ce vor sa se bucure de ele.

Comunităţile agricole și satele pitorești din zonă pot oferi diferite servicii turiştilor care doresc să se odihnească în sânul naturii. Este vorba de cazare în case tradiţionale de tip rural; posibilitatea de încadrare în activităţi şi preocupări rurale;  familiarizarea cu folclorul, distracţiile şi tradiţiile locale; familiarizarea cu meşteşugurile practicate în localitatea dată, precum şi posibilitatea de participare a doritorilor la procesul meşteşugăritului și posibilitatea de procurare a produselor meşteşugăreşti.

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.