• Meniu
  • Meniu

Turismul rural din Republica Moldova. Satele atrag prin peisaje, obiceiuri și tradiții

Turismul rural s-a dezvoltat mult în ultimii ani în Republica Moldova. Multă vreme, turismul rural a fost practicat în mod neorganizat, rezultând din necesitatea turiștilor de a găsi un mod de cazare accesibil. Acum, situația s-a schimbat. De exemplu unele localități din țară au elaborat trasee turistice comune cu localitățile învecinate din Ucraina. Este vorba de Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinița).

În perioada 14-16 septembrie și 19-21 octombrie 2018 operatori turistici din Republica Moldova și Ucraina s-au familiarizat cu bunele practici ale turismului rural din stânga și dreapta Nistrului.

Originalul trebuie căutat în satele noastre, acolo unde natura a făcut ceea ce nu e în puterea omului şi unde populaţia mai păstrează vechile obiceiuri, moştenite din străbuni.

”Complexele turistice rurale sunt în principiu gospodării organizate pe baza unor case săteşti obişnuite. Casa poate fi veche, însă musafirilor li se oferă toate comodităţile: duş, încălzire, mobilă confortabilă, conexiune internet. Toate eforturile gazdelor sunt îndreptate spre a familiariza oaspeţii cu cele mai valoroase tradiții și obiceiuri ale poporului ucrainean, astfel încât aceştia să trăiască în comunitățile rurale  şi in acelaşi timp să nu simtă nici un disconfort”, a explicat Viorica Melnic, care urmează să-și dezvolte o afacere în domeniul turismului rural.

În ceea ce privește principalele atracții turistice din regiunea Soroca acestea sunt: Complex rupestru monastic „Bechir” (sec. VII-IX), Monumentul „Lumânarea Recunoştinţei”, Cetatea Soroca (1543 – 1545), Muzeul de Istorie şi Etnografie, Dealul Romilor, Mănăstirea Cosăuți,  Monumentul pietrarilor și Monumentul Stațiunea paleolitică.

Cei care aleg să meargă să viziteze localitățile rurale li se oferă în principal bucate din bucătăria naţională, pregătite din legume, fructe, carne, lactate pe care gazdele le produc în gospodăriile lor. De regulă, gospodăriile sunt amplasate pe malurile apelor, deci există şi posibilitatea de a pescui, de a face plimbări cu barca, şi a face băi de soare. Pe lângă distracţiile acvatice se propun şi plimbări, cu bicicleta şi pe jos, excursii la obiecte de atracţie turistică, programe culturale.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, din cei 15,1 mii de turişti şi excursionişti străini, care au vizitat Republica Moldova în ianuarie-septembrie 2018 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a turoperatorilor, 83,2% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 13,5% – de afaceri şi profesionale şi 3,3% – de tratament. Numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern în ianuarie-septembrie 2018 a constituit 28,8 mii, în creștere cu 2,1% comparativ cu aceeași perioadă din anul 2017. Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi turoperatorii din municipiul Chişinău (44,7%), regiunile de dezvoltare Centru (27,4%) şi Sud (25,0%).

Datele Forumului Economic Mondial arată că Republica Moldova a căzut cu șase poziții și ocupă locul 117 din 136 de țări. În comparație, statele din regiune stau mai bine ca Republica Moldova, România s-a plasat pe locul 68, iar Ucraina pe 88. Ucraina este pe locul 68 Printre punctele tari ale industriei turismului din Republica Moldova se regăsesc Competitivitatea prețurilor (locul 32), Sănătate și Igienă (locul 34), Siguranță și Securitate (locul 69), infrastructura TIC (locul 74). 

În ceea ce ține de sub-indicii, la calitatea drumurilor Republica Molodva este pe locul 130 din cele 136 de țări luate în considerare, la calitatea infrastructurii turistice pe locul 131, atractivitatea activelor naturale pe locul 132, iar la promovarea brandului de țară pe locul 134.

Conform unui clasament al celor mai frecventate destinaţii din Republica Moldova elaborat de Asociaţia de Dezvoltare a Turismului în Moldova, pe primul loc este mun. Chişinău. Urmează traseele viti-vinicole, sunt populare şi mănăstirile. Mai puţin cunoscute ca şi destinaţii turistice sunt pensiunile agroturistice (un număr de peste 50 de pensiuni agroturistice aşteaptă vizitatori pe perioada întregului an). Peste 500 de destinaţii turistice necesită investiţii pentru a fi puse în valoare. Acest lucru este posibil fie prin achiziţionarea acestora de către persoane care vor să investească în servicii de turism, fie prin alocarea de resurse din cadrul administraţiilor publice locale sau printr-un parteneriat public-privat.

Formele prioritare ale turismului practicate în ultimul deceniu în Republica Moldova sunt turismul rural, vitivinicol, cultural, de sănătate şi frumuseţe.

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.