• Meniu
  • Meniu

Stoicani

Stoicani

La mijlocul sec. XVII, moşia Stoicani din Soroca aparținea cronicarului şi marelui logofăt Miron Costin. Totuşi, pentru prima dată satul a fost atestat în mai 1610 într-un document care înregistrează momentul transmiterii părții din moşia Stoica către mănăstirea Vatoped (Golia). Legenda locală zice că partea de sat posedată pe timpuri de un oarecare Stoica se numea „Moşia Stoica”, iar localnicii care trăiau pe această moşie se numeau stoicăneni. Cu trecerea timpului, satul întreg a primit denumirea Stoicani de la această parte de sat.

Satul avea biserica „Sf. Panteleimon” încă la 1802, pe lângă care mai târziu a funcționat şi şcoala parohială bisericească, recunoscută de autorități doar după ce aici se trece la predarea în limba rusă în anul 1863. Biserica actuală cu acelaşi hram a fost construită în anul 1903.

Din componența comunei face parte şi satul Soloneţ, atestat documentar la 17 ianuarie 1517. Aici poate fi văzut Conacul boieresc şi biserica „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”.

EXCURSII ŞI VIZITE LOCALE

■         la vatra medievală a satului cu biserica „Sf.Panteleimon”, la „Postamentul din piatră”, la pod pe costişa pârăului Cereşnovăț, unde cândva a fost biserica veche a satului;

■         plimbare prin mahalalele vechi ale satului (moşia Coşciugilor, moşia Prodănilor, moşia Codrenilor, moşia lui Gorgos, moşia Cociorvenilor);

■         vizitarea „Valului lui Traian” – un val de pământ care întretăia moşia stoicănenilor venind dinspre satul Soloneț şi a celor 6 „Movile de pământ” pe care se afla straja ce priveghea hotarul satului.

Accesul se face pe drumul în direcția sud pe şoseaua Soroca-Floreşti (M2), la o distanță de 21 km de Soroca şi 109 km de or. Chişinău.

Sursa: http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/library/climate_environment_energy/ghidul-turistic-al-raionului-soroca.html

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.