• Meniu
  • Meniu

Schineni

Schineni

Satul se întinde la confluența pitorească a râulețului Căinari şi a afluentului său Bulata. Prima mențiune documentară a aşezării este din 2 septembrie 1619, când domnitorul Moldovei Gaşpar Vodă întărea în aceste locuri urmaşilor fostului pârcălab de Soroca, Voicu, moşiile primite de la părinții lor. În document se numea Stăneni, dar mai târziu a devenit Schineni. Probabil, unul dintre primii proprietari de pământ de aici s-a numit Stan. Cu trecerea timpului, denumirea satului a fost schimbată şi din anul 1867 se numeşte doar Schineni.

Prima biserică în sat a fost ridicată din lemn. Biserica din piatră cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost construită în anul 1826, iar pe lângă ea a funcționat până în anul 1926 o şcoala bisericească parohială.

Din componența comunei face parte şi satul Schinenii Noi, fondat în 1928. Denumirea veche a localității a fost Tănăsăuca.

EXCURSII ŞI VIZITE LOCALE

  • La vatra medievală cu biserica „Sf. Nicolae”, cu vizitarea răstignirilor făcute de meşterii populari – un element al tradiției locale.

Accesul se face pe drumul L100, la est de Soroca, aproximativ 20 km, de la Chişinău – 190 km.

Sursa: http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/library/climate_environment_energy/ghidul-turistic-al-raionului-soroca.html

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.