• Meniu
  • Meniu

Operatorii de telefonie din Republica Moldova

Orange Moldova este un operator de telefonie mobilă din Republica Moldova. Lucrează în standardele GSM, UMTS și 4G. Compania a primit licența de la Ministerul Telecomunicațiilor în februarie 1998, sub denumirea de Voxtel și s-a lansat comercial în octombrie 1998.

France Telecom este acționarul majoritar al companiei Orange Moldova (prin intermediul divizieie sale de telecomunicații mobile, Orange SA), cu o cotă 61% din acțuni, după ce și-a mărit participația cu 10 procente în februarie 2006.[1], din care 4,33% aparțin operatorului român Orange România, controlat la rândul său de gigantul francez. Pe data de 19 aprilie 2006, acționarii au decis trecerea Voxtel printr-un proces de rebranding, în urma căruia a devenit Orange Moldova la 25 aprilie 2007.

Alți acționari ai Orange Moldova sunt Moldavian Mobile Telephone Bis cu 33,45% și IFC cu 5,55%.

În iulie 2007, Orange Moldova a anunțat că deține un milion utilizatori.[5] Orange concurează pe piața serviciilor de telecomunicații mobile din Moldova cu Operatorul Național de Telecomunicații Moldtelecom ce operează rețeaua de telefonie mobilă CDMA și UMTS Unité și operatorul GSM, UMTS și 4G Moldcell.

Moldcell este un operator de telecomunicații mobile din Republica Moldova, făcând parte din grupul internațional TeliaSonera, care își are sediul la Stockholm, Suedia. Moldcell și-a lansat activitatea comercială în anul 2000. La ora actuală, Moldcell are peste 1 milion de abonați și {{nc|este unul dintre prestatorii de servicii de telecomunicații mobile care își crește cifra de afaceri, de la 25,41% în semestrul 4 al anului 2012 până la 30,39 la finele lui 2014.

Unité este operator de telefonie mobilă din Republica Moldova, care lucrează în standardele CDMA (frecvența de 450 MHz), UMTS (frecvența de 2100 MHz) și LTE (frecvența de 1800 MHz). Lansarea rețelei Unité în standardul CDMA a avut loc la 1 martie 2007, în standardul UMTS la 1 aprilie 2010, iar în standardul LTE la 22 octombrie 2015. Unité este un brand al companiei Moldtelecom sub patronatul cărei sunt prestate servicii de telefonie mobilă.

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.