• Meniu
  • Meniu

Hryvna ucraineana

Grivna sau hrivna (ucraineană гривня, API: /ˈɦrɪʋnʲɑ/; cod ISO 4217 UAH; cod numeric 980) este moneda națională a Ucrainei din 1996, în locul „cuponului” (karbovaneț), unitate monetară temporară, folosită după ce Ucraina a părăsit Uniunea Sovietică și zona rublei.

Simbolul grivnei derivă de la litera G din alfabetul chirilic ucrainean (Г), în versiunea cursivă (italică) minusculă: г, pronunțată [he], cu două tăieturi orizontale semnificând stabilitate:

Situații similare le întâlnim la simbolurile (¥) yen și (€) euro.

În limba ucraineană, grivna se abreviază „грн.” (hrn.) Simbolul pentru grivnă a fost introdus în Unicode în 2004, cu codul U+20B4.

La 24 august 1991, Ucraina și-a declarat din nou independența și a aderat la Comunitatea Statelor Independente (CSI). La 1 decembrie 1991, a fost organizat un referendum privitor la independența țării, care a fost aprobat cu 90%. Karbovanețul ucrainean, cupon de schimb, a înlocuit rubla sovietică, din 1992. Dar această deviză a suferit o puternică inflație, ca urmare a unei perioade de criză economică.

În 1996, mulțumită evoluției favorabile a economiei naționale, karbovanețul ucrainean s-a stabilizat în raport cu principalele devize internaționale. Condițiile deveneau favorabile introducerii noii unități monetare în acord cu Constituiția națională.

Decretul prezidențial asupra reformei monetare în Ucraina a fost publicat la 25 august 1996 (conform articolelor 99 și 102 din Constituție), iar tranziția a avut loc între 2 și 16 septembrie: rata de schimb a fost de 100.000 karbovaneți ucraineni pentru 1 grivnă / hryvnă. De atunci, hrivna a devenit unicul mijloc de plată legal în Ucraina.

Această reformă monetară a fost capitală pentru Ucraina și a fost punctul de plecare al stabilității economiei ucrainene.

Potrivit articolului 99 din Constituția din 1996, Banca Centrală a Ucrainei este Banca Națională a Ucrainei (în ucraineană Національний банк України, iar misiunea ei principală este garantarea stabilității monedei.

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.