• Menu
  • Menu

Vacanța la țară, un altfel de all-inclusive

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aglomerația infernală din orașe, lipsa spațiilor verzi, stresul cotidian îi determină pe cei mai mulți moldoveni, dar și turiști din străinătate să caute soluții pentru a evada din aceasta atmosferă apăsătoare. Soluția este un sejur pentru câteva zile la țară. Or, Republica Moldova continuă să își întâmpine oaspeţii cu satele sale în care chiar şi peisajul, credinţa şi tradiţiile respiră o atmosfera arhaică.

Turismul rural din Republica are potențial pentru a se dezvolta și o vacanță la țară în regiunea Soroca oferă alte lucruri care le compensează: liniștea și relaxarea, aerul curat, satisfacțiile tale personale când vezi că ai sădit o sămânță de busuioc și crește o plantă, să vezi cum totul prinde contur și viață. Lucrurile sunt puțin diferite. Nu te mai trezești dimineața să îți închizi alarma telefonului, ci te trezești la cântatul cocoșului și nu ai cum să îl oprești. Toată lumea de pe stradă te salută, nu te mai învârți în jurul unui stadion pe o pistă de alergare, ci ai toate dealurile la dispoziție, iar noaptea poți să vezi stele și constelaţiile pe care din oraș nu le vezi.

De obicei curțile caselor de la țară ale moldovenilor sunt mari, iar cărările din piatră aproape că nu se mai văd de iarbă. În filegorie este cuptorul țărănesc unde, pe vremuri, venea toată ulița să facă pită și cozonaci. Este amenajată și o bucătărie de vară unde este o plăcere să gătești. Șura este amenajată pentru a te putea bucura de toată priveliștea casei la masă cu un pahar de vin bun.

Turismul rural reprezintă o serie de avantaje pentru Republica Moldova: valorifică spaţiile agricole, resursele naturale şi patrimoniul cultural, tradiţiile săteşti, produsele agricole, realizează schimburi între veniturile urbane şi cele rurale, creează direct şi indirect locuri de muncă, îmbunătăţeşte infrastructura. Există o serie de motive economice, sociale şi culturale care recomandă dezvoltarea iniţiativelor turistice în zone rurale ca şi stimulator al economiei rurale.

Acestea sunt privite ca tendinţe principale motivaţionale ale cunoaşterii activităţii de turism rural, în condiţiile existenţei în Moldova a unor posibilităţi remarcabile de derulare a acestui tip de turism, argumentate prin prezenţa resurselor naturale şi antropice într-un spaţiu rural cu multiple tradiţii etnofolclorice, monumente cultural-istorice, muzee etc. Zonele rurale şi aşezările mici simt de regulă lipsa unui sistem de management sofisticat, aşa cum se aplică la firmele din mediul urban, sau la nivel guvernamental care include mai puţine resurse şi probabil altfel de cunoştinţe tehnice în cercetare, planificare, marketing şi management operaţional.

”Toți au o apreciere fața de noi. Țările dezvoltate au pierdut tradiţiile, noi încă suntem aici și trebuie să păstrăm ceea ce avem, nu trebuie să ne întrecem cu Franța sau alte țări. Trebuie să încercăm să arătăm tradițiile. Agro turismul sau turismul rural este o forma de turism care valorifică cultura rurală ca o atracție turistică”, este de părere expertul în turism rural, Vitalie Sochircă.

Turismul rural a fost recunoscut ca un tip alternativ important al turismului, generând un venit suplimentar semnificativ pentru populația din mediul rural, ceea ce duce la dezvoltarea regională și rurală, dar, de asemenea fiind și o afacere.

“Dezvoltarea sectorului turismului receptor este primordială, iar crearea unui parteneriat între actorii din acest domeniu este esențială, pentru a identifica împreună cele mai bune soluții pentru industrie. Ne dorim reformarea sectorului turismului intern și receptor, prin regândirea modelului de reglementare a domeniului, precum și reformarea structurală a industriei turismului. De asemenea, ne propunem să promovăm dezvoltarea destinațiilor turistice printr-un model funcțional, similar cu bunele practici din țările europene”, a explicat Stela Zăbrian, secretare Consiliului raional Soroca.

Oamenii care vizitează regiunea Sorocii aici se pot bucura de o priveliște minunată a râului Nistru, dar și a gospodăriilor din localitățile rurale. Zona are un potențial turistic extraordinar. Vizitatorii se pot bucura de bucatele tradiționale și de obiceiurile locului.

This website www.sorocayampiltur.info was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of IDIS “Viitorul”, Yampil District State Administration (Ukraine, Vinnytsya Oblast) and Soroca District Council (Republic of Moldova) and do not necessarily reflect the views of the European Union.