• Menu
  • Menu

Descrierea tradițiilor istorice de bună vecinătate dintre raioanele Soroca (Moldova) și Yampil (Ucraina)

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

De când mi s-au deschis ochii, am descoperit acest petic de pământ, unde am copilărit, am plecat, am revenit, când mai rar, când mai des, după cum şi vremurile, dar şi după cum a fost voia Bunului Dumnezeu.

Cunosc acest pământ de când lumea, de fapt nu 1-am descoperit ca ceva de nemaivăzut. El este în Eul meu. Născut în luncă de râu, am crescut cu măreţia Nistrului, cu malurile abrupte ca nişte pereţi de cetate, cu cotituri de mai rar găsești așa râu, cu raiul privighetorilor, cu morile plutitoare care scârtâiau ziua în amiaza mare de răsuna întreaga luncă. Fiind un copil crescut cu poveşti şi legende despre balauri şi zmei, asemuiam scârțâitul morilor cu strigătul zmeilor loviţi de paloşul lui Făt-Frumos din Lacrimă. Stăteam ore întregi privind la apa Nistrului ce fugea mereu spre mine în valuri, dar aşa şi nu reuşea să ridice malul râului ca să se rostogolească înapoi, val după val.

Nici nu-mi pot închipui o ţară fără râu, fără luncă, fără codru, care în luna mai te îmbată cu mirosul de toporași și lăcrimioare.

Pentru mine în acele zile din copilărie, frumuseţea acestui pământ, acestei lunci de râu, se asemănau cu misterul malurilor  stâncoase, ce ascundeau prin grote comori nemaivăzute, cu frumuseţea şi mireasma florilor din luna Nistrului, cu cântecul priveghetorilor, cu toporașii firavi de pe costișa noastră

Când doresc să mă retrag pentru a mă odihni un pic, a-mi reface puterile şl a-mi împrospăta sufletul, nu caut zări depărtate, ţări străine sau sfârşit de lume. Merg în Lunca Nistrului, unde … Bate pulsul istoriei multiseculare, iar peisajele sunt de o rară splendoare, frumusețile ambelor maluri de râu te cheamă în universul lor. Această regiuni oferă şansa de a descoperi o lume nouă, o mănăstire veche, misterioase cetăţi antice, peisaje ce sunt asemenea Raiului. Pe cărările ocolite cu poteci abrupte şi ridicături spre ceruri, te opreşti la porţile oraşului antic Maetonium (r-ul Soroca) sau la Bușa (r-ul Iampol) unde se îmbină trecutul antic, medieval, prezentul şi viitorul fumuriu.

Aici, în satele din Lunca Nistrului, fie pe malul stâng sau drept, se caută şi se descoperă mereu ţara moşilor şi a strămoşilor mei, ai voștri, a tuturora.

Întregul studiu poate fi descărcat aici 

This website www.sorocayampiltur.info was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of IDIS “Viitorul”, Yampil District State Administration (Ukraine, Vinnytsya Oblast) and Soroca District Council (Republic of Moldova) and do not necessarily reflect the views of the European Union.