• Meniu
  • Meniu

Dubna

Dubna

În apropierea satului au fost descoperite mai multe aşezări umane numite de arheologi situri (Dubna-1 şi Dubna-2) din perioada sec. II-IV d. Hr., iar de pe vremurile Marilor migrații ale popoarelor au rămas 4 movile funerare. Satul este atestat documentar la 12 aprilie 1620 cu denumirea Prideni, dar se mai numea şi Prediceni sau Pripăceni. Şi în documentele de pe vremurile domnitorului Vasile Lupu din 1643 acest sat se numeşte la fel Pripiceni, iar deja din 1859 se foloseşte denumirea dublă Dubna şi Pripiceni

Legenda satului zice că pe dealul satului era o pădure de stejari (în slavă – дуб) şi lucrând pe deal în timpul amiezii, lumea dorea să ia prânzul la umbră şi strigau unul altuia „hai la dub!”. De aici şi denumirea de Dubna.

Biserica actuală din piatră „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în 1876. Însă, din datele recensământului din 1772 reiese că satul deja avea biserică proprie. Prima atestare a bisericii din lemn, unsă cu lut şi acoperită cu stuf, este din 1783.

Excursii şi vizite locale:

  1. vatara medievală  a  satului  cu  biserica „Adormirea Maicii Domnului”;
  2. plimbări prin zonele pitoreşti ale satului (Zăpodia, Delnița, la Vale de vie, Râpa lui Foca), cu vizitarea mahalalelor vechi (Dealul Crucii, Cufoaina, Coada râpii, Centru, Movilei Calului (monument de arheologie)), explorarea dealului Dubnei, cu un popas în pădurea de pini sau la unul din izvoarele de aici (lui Ionică Todiraş, Petru Florea, Sochirca Ana, Izvorul lui Moş Trifan şi al lui Petru Trifan, Tănase Tofan, Ionică Perciun, Ionică Savca, Leonid Enevici).
  3. Muzeul local „Veniamin Apostol”, dedicat regizorului (1938-2000);

Accesul se face pe drumul în direcția sud, pe şoseaua Soroca-Floreşti (M2), la o distanță de 26 km de centrul raional Soroca, şi 150 km de la Chişinău.

Sursa: http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/library/climate_environment_energy/ghidul-turistic-al-raionului-soroca.html

Această pagină web www.sorocayampiltur.info a fost creata și menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conținutul website aparține exclusiv IDIS „Viitorul”, Administrației raionului Yampil (Ucraina, Regiunea Vinnytsya) și Consiliului raional Soroca (Republica Moldova) și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.